понедељак, 24. фебруар 2014.

BRAK.OPASNA TERITORIJA



BRAK.OPASNA TERITORIJA. Tu nema cile-mile.Ili umes ili ne umes .OK. Zaljubis se i uletis u brak. I onda? Onda ti nastaje potpuno drugaciji zivot. Jer u braku treba opstati i ostati.Kad prodje prvi zanos (seti se onog posta o vezama i leptiricima) ostane svakodnevnica. Pa se vrlo cesto zapitas sto ti je to trebalo.Mnogo je vece umece sacuvati brak nego uleteti u njega. Treba da znas mnogo vestina da se on ne zavrsi vrlo brzo i to na najneslavniji moguci nacin. A  to je mnogo, mnogo tesko. U braku najteze je sto delite svoj prostor sa osobom koja ne ume da digne dasku na WC solji, pastu za zube istiska od sredine, koja ostavlja delove  garderobe svuda po sobi .Osoba koja iz frizidera uzme tvoj omiljeni kolac (kad si ga ti stekala za kasnije) ili mleko bez koga uvece ne mozes da zaspis. Osoba koja gleda do beskonacnosti fudbal ili vec koji sport, a sa tobom nece ni u setnju. OSOBA KOJA SE POTPUNO RAZLIKUJE OD TEBE. I tu sad postoje dve mogucnosti. Ili  da pocnete  da menjate tu osobu ili da  je prihvatite takva kakva je.Ako prihvatite potrudite se da to bude iskreno, a ne lazno jer ako nije iskreno eksplodiracete kad tad.Pre nego sto  sa vama podelim listu koja je danas izasla u nekim novinama o tome koja zanimanja su dobra za buduci brak a koja ne , samo da kazem da je brak mnogo kompleksnija institucija i da sam je ja ovde vise opisala u nekom duhovitom stilu. Pa sam se zadrzala samo na bracnim problemima u vezi prilagodjavanja karaktera i interesovanja. Naravno da je brak mnogo vise, pogotovu kad se rode deca i kad ih svojim primerom treba vaspitavati, pa sve do onih drasticnih preljuba i upadanja u alkoholizam i narkomaniju .Evo vracam se na laksi stil pisanja ove teske teme. Evo one spomenute ankete. Dobro radjena je naravno u Americi ali nije losa.Za brak nije podesno ( 40 posto ispitanih) uzeti plesace, koreografe, barmene, fizioterapeute i frizere.Zatim njih oko 30 posto za brak ne preporucuje lekare i med icinske sestre ,umetnike i sportiste.Oko 20 posto ne preporucuju se politicari, glumci , direktori i novinari. Najbolji za brak su tako kazu inzinjeri i pekari.Medjutim ja smatram da je karijera i sebicnost pogubna za brak ma koje si struke i koji posao obavljas.
Buducnost nam nece doneti dileme jer brak verovatno vise nece postojati.Kako  ce se resavati odnos muskarca i zene ne zelim ni da zamisljam ,ali verovatno ce biti bolji.Izjednaceni odnosi snaga , potpuno obrisana granica izmedju razlika polova bice jedini nacin opstanka u zajednici kakva god ona bila.
U proslosti zna se brak je trajao "dok nas smrt ne rastavi". Ljudi su bili zajedno po 50 ili cak 60 godina i umirali bi vrlo brzo jedno za drugim.Probala sam da saznam od nekih parova tu tajnu dugovecnog braka. Ne kazem idealnog samo jako dobro organizovanog . I evo necega sto me je potpuno zacudilo. AKO ZELIS USPESAN I DUG BRAK NE SMES DA IGRAS PO MARFIJEVOM ZAKONU. (sto svi uglavnom radimo). EVO TRI OSNOVNA PRAVILA
AKO NESTO MOZE POCI NAOPAKO = POCI CE NAOPAKO. Ako verujes da ce ti se zena ljutiti sto si otisao na pice sa drustvom ( a nisi joj se javio) verovatno i hoce, Kako to da izbegnes? Pa lako. Javis joj se i kazes istinu da bi malo izasao sa muskim drustvom. Zena mora da shvati da i njemu treba malo prostora i sve je u redu.
SVAKO RESENJE RADJA NOVE PROBLEME. Recimo krenes da dovodis u red  svog muza koji ostavlja za sobom totalni haos. Resavas tako sto za svaku  stvar koju ne nadjes na mestu koje si ti odredila dizes veliku frku. Njegova reakcija je bas onakva kakvu si predvidela. Ne samo da te kulira nego kao da pocinje da se iskljucuje kad vices na njega.Umesto sto mu po 555 puta kazes sta treba da uradi, probaj strpljivo da u momentu kad u letu ispusti carape na  vitrinu (prljave naravno) kazes sa osmehom da ce se carape zalepiti i ostati tu kao ukras, Zatim vise puta sklanjaj  njegove stvari dok gleda, Skapirace mnogo bolje  i pocece i sam da bude mnogo uredniji.
SMESI SE SUTRA CE BITI GORE. To je vec totalno los pristup braku.Ako se osecas kao lav u kavezu , a nosis neki jedva nategnuti osmeh milion puta je bolje da budes iskren i probas razgovorom ( a ne svadjom) da  proveris ide li vasa veza ili ne.I sto je najgore bez isrenosti i poverenja nosicete lazne osmehe koji sa malo ljubavi i kompromisa mogu prerasti u onaj pravi opusteni srecni smeh.
A SADA SVI LAJK ZA BRAK.

Нема коментара :

Постави коментар