четвртак, 13. фебруар 2014.

ZELJA ZA PUTOVANJEM



Danas mi je lepo vreme probudilo zelju za putovanjem. Putovanje to je nesto najlepse za opustanje. i sto da ne ucenje. Videti nove predele ,upoznati nove ljude, obicaje .Izuzetno. Nije skoro nista tako lepo kao kad napravis detaljan plan puta, pa onda samo spakujes kofere i mirno putujes. Ceka te organizovan prevoz do aerodroma, do odredjene destinacije stizes relarivno brzo, a tamo te ceka soba sa pogledom koji odavno prizeljkujes.I najudaljenije relacije se sada relativno brzo prelaze pa se tako  fokusiras na odmor koji je preplavljen organizovanim izletima, poucnim setnjama, a uvece uz muziku sa mnogo nagradnih igara, sedis. uzivas i pustis da te dvore, a za placanje ima vremena. ONA MALA PLASTICNA STVARCICA (PLATNA KARTICA), odradice svoje kao i uvek. ODMARAS SE JEDNOM GODISNJE 10 DANA A PLACAS  CELE GODINE RATE. Ima li nesto bolje. Samo opusteno.A sada nesto sto sam licno isprobala pre pisanja o ovoj temi. Znaci pozelelela sam da saznam nesto o najromanticnijem mestu na planeti.To je naravno  egzoticno ostrvo BORA BORA.Na Vikipediji mozes pronaci bas sve sto te zanima o svakoj oblasti i turizmu i gastronomiji i istorijim trenutnoj politickoj situaciji, cenama. Onda mozes da gledas slike,
citas komentare na forumima i da se detaljno snadbes svim  bitnim podatcima. Naravno ako imas srece pronaci ces bar jednog prijatelja na Fejsu koji zivi tamo ili je makar bio pa ces iz prve ruke dobiti jos brdo informacija i slika. Ako bas ne nadjes nikog za caskanje uveravam vas da ima dosta slika i predivan video  samo kliknite na egzoticna ostrva. Sa svim tim slikama, naoruzani znanjem sa malo maste i bez i jednog potrosenog dinara mozete biti na ostrvu Bora Bora cele godine kad god vam je potreban predah.
Citam danas vest kompanija Virgin (odakle drugo nego iz Amerike) prodala je 680 karata po ceni 183350 evra komad za turisticko putovanje svemirom.Za pocetak, a onda ce se napraviti tuneli koji ce voditi od nekog hotela na Zemlji recimo do nekog hotela na planeti koja je dostupna i moguca za zivot ljudi. Ko pak ne zeli da se odrekne putovanja u pravom smislu te reci postojace intergalakticke letililice i moci cete da na ekranima ispred vas vidite obavestenja pored cega ste preleteli, kolika je velicina ,gustina naseljenosti ,te planete i jos puno obavestenja o sitnicama koje razumeju samo nuklearni fizicari.
Putovanje je u proslosti predstavljalo pravi izazov.Nisi nikad  pouzdano znao koliko ti vremena za put treba do neke destinacije. Imao si okvirno vreme, a i prevozna sredstva su bila sporija. Avionima su leteli bogatiji ljudi, a mi ostali vozovima, autobusima  ili kolima.Recimo do Splita ( na obali Jadranskog mora putovalo se izmedju 13 i 18 sati.A  odatle do ostrva Brac jos oko 4 sata brodom. Iscrpljujuce.Zatim bi se smestili  do sledece noci ( jednu smo odremali u vozu) ako imamo srece u privatni smestaj koji je bio povoljniji nego hotel.I to zato sto je ne samo bio jeftiniji nego i fleksibilniji po pitanju vremena za obroke .Da napomenem i to da su mestani tada bili vrlo vrlo ljubazni  pa si mogao da probas njihove specijalitete, da cujes price o spomenicima ,muzejima lisnostima o proslosti i obicajima.Na plazu ili cak ribarenje isli smo sa domacinima i
kupovali smo suvenire i pisali razglednice.Kad se vratimo u Beograd cekale su nas komsije, prijatelji ,rodjaci  koji su videli one razglednice i koji nisu imali mogucnost da nesto od toga vide. Mi smo im pricali , prenosili subjektivne utiske ali verujte mi svako putovanje i posle nasih iscrpnih objasnjenja bilo je avantura.
POZDRAV . Znate u svakom coveku postoji taj avanturizam,  Bojim se da detaljnim informacijama o svakom mestu na planeti gubimo tu caroliju neizvesnosti.

Нема коментара :

Постави коментар