четвртак, 6. фебруар 2014.

BOG



Tema dana je bog .Zasto bas ova tema Navodi na razmisljanje  kakav stavljudi danas zauzimaju povodom vere.Mozda se vera u Srbiju vratila u punom sjaju.Na praznike kao sto su Bozic i Uskrs ili na vece slave kao Sveti Nikola i  Sveti Jovan crkve su pune, pa i dvorista ili cak i ceo Svetosavslki plato. Da li je to vera ili pomodarstvo?Ko zna? Nekad sam potpuno ubedjena da je ipak vera u pitanju ali me dva primera  proslave krsne slave Djurdjevdana potpuno demantuju.Jedna komsinica  jeste napravila slavu u kuci, ali je posluzenje bilo potpuno ne primereno. Sve iz gud fuda.Muzika tipa S ve bi seke ljubile mornare.Nije postojala slavska sveca nego su po celom stolu koji nije bio zakrcen hranom stajalje ukrasne mirisljave ljubicaste svece.SLAVSKI KOLAC JE BIO IZ VRLO VRLO LOSEG MARKETA.Adruga proslava DJurdjevdana  odvijala se u restoranu , Krsna slava u restoranu umesto u svojoj kuci (ko li je u tom restoranu bio pravi domacin, da li vlasnik restorana ili dobro stojeci gost). I sta sada da mislim? Da li je iskrena vera proslavljati slavu samo reda radi, bez pravih obicaja i obelezja? VERA.Nikad nisam bila neki vernik, i mislim da kad smo izgubili sve idole( zapravo  nema ko i da bude danas) ostala nam je vera.Vera i mozda nada. Nada da cemo imati stalan posao, srecnu porodicu.Kad su materijalne stvari postale najvaznije,kad smo duhovni invalidi u smislu da ne citamo knjige,ne idemo u pozoriste,druzimo se preko fejsa, vera u boga je jedini izlaz.Vera moze stvarno da pomogne.Ali ja nisam tako vaspitavana.Ja govorim o drugoj vrsti vere, o veri u sebe.. I to stvarno pomazeOna recenica sto te ne ubije to te ocvrsne  je potpuno tacna, i treba  je se pridrzavati.Verujte u sebe , a ako hocete verujte i u bogam da odmogne nece, a ako dovoljno verujete mozda i pomogne.
U  buducnosti stvar je jos skakljivija .Sta ako bog stvarno postoji. I ti se lepo baskaris na svojoj omiljenoj destinaciji  negde u svemiru m a on svrati i podseti te da si ti nepozeljan u njegovom carstvu.Jer ako je on na nebu ti treba da si na zemlji i ne treba da ga vidis jer kako mozes da verujes u nesto sto znas staje i sto ima svoje vrline i mane. Vera se zasniva na necemu  snepoznatom i zato je tako jaka kao ceznja za nedostiznim.
Znas u proslosti( bar u mojoj) bog nije postojao .Kako? Pa posle rata komunisti cka partija je zabranila obelezavanje svih verskih praznika.Svi smo uredno isli u skolu, radnici na posao . a AKO BI NEKO POKUSAO DA SLAVI BIO BI PRIJAVLJEN OZNI. Kako se to lepo  rimuje  OZNA sve dozna. Ta OZNA je bila jaca i od  CIE i KGB a zajedno.Jer veru koju je Tito propagirao nista nije moglo da pokoleba.Setite se samo filma TRI KARTE ZA HOLIVUD. Potpuno je bilo tako. Covek bi dosao kod prijatelja na slavu, a sutra bi isao da ga prijavi (jer je kao bio na slavi zbog partiaskog zadatka).U mojoj kuci  nije bilo ni slave ni uskrsnjih jaja jer su moji ukucani zbog profesije (prosvetmi radnici) morali da budu u komuistickoj partiji  To mi je ostalo kao velika mrlja iz detinjstva, to ne verovanje u boga. A sada u ovim godinama iako farbam jaja i pravim  "cesnicu" nikako ne mogu da iskreno verujem u boga.

Нема коментара :

Постави коментар