уторак, 11. фебруар 2014.

SLAGANJE SA ZIVIM BICIMA OKO NAS



Da li ste nekada razmisljali kako se slazemo sa ostalim zivim bicima oko nas ? Naravno ne mislim na ljudsku vrstu.Zapravo mislim na cvece, drvece, insekte, zivotinje i ostalo.
Neko obozava cvece jer  je ono bez preterivanja u stanju da nas obraduje, da nam ulepsa prostor, da pokaze neciju naklonost. Od nas za uzvrat trazi samo redovno zalivanje i par lepih reci, za ostalo se brine samo.A pruza nam toliko zadovoljstva i lepote. Da li je to bas pravican odnos? Ne bih rekla. Jer najcesce cvece koje nije u saksiji kod ljubitelja cveca zavrsi iseceno za prodaju ili prosto izgazeno u polju( gde zelenoj travi pravi najlepse sare ).Dobro biljke nemaju osecanja ali su ipak ziva bica.
Jos gore je sa drvecem .Zamislite sta ono sve pruza coveku ,a covek njemu bas nista. Pod drvetom cemo naci senku za odmor i zastitu od sunca, a takodje i zaklon od iznenadne kuse.Ako imamo srece na njemu ce se naci i neka neprskana vocka . Predivno. Medjutim nas to nista ne obavezuje , lako cemo ga iseci  i time zadovoljiti razne nase potrebe. A onda vrhunac u onoj pomenutoj  hladovini ispod predivne krosnje zapalicemo vatru od grancica tog istog drveta, jesti rostilj i uzivati. Mozda smo ipak najsuroviji pred Novu godinu.Kao da su krive nase predivne jelke budu osakacene jer ce njihovi vrhovi zavrsiti na pijacim pa u stanu dok traju praznici, a onda u kontejneru.Strasno.Ni drvo nema osecanja , ali bi mi trebali da osecamo krivicu sto ih toliko secemo, a vrlo retko sadimo.
Insekti. Dosadna vrsta. Ne zna se koje vise mrzimo, da li komarce, muve, paukove..I u redu je ako ih ubijemo posle napada na nas.Medjutim sigurno postoji dobar razlog zasto oni postoje kao i za sve na planeti.Velika je sreca sto ih ima mnogo pa ne mozemo da narusimo lanac ishrane. Zato ako ubijemo po nekog  od njih moram da priznam da imamo pravo jer nam oni zapravo donose i razne bolesti, a u najboljem slucaju neprijatan svrab i nesanicu. Tu smo skoro  poravnali racune.
Zivotinje. Tu covek ima najvise izrazen predatorski stav. Neke jedemo ( kao gospodari na vrhu lanca ishrane).Neke iskoriscavamo (kao gospodari)  kao jadne magarce i konje. Neke drzimo u kuci radi licnog zadovoljstva.Tu sad imamo ljude koji iskreno vole zivotinje pa im pruzaju puno ljubavi i paznje. Drugi  ih vole samo dok su mali i slatki ,cim porastu izbace ih na ulicu potpuno nepripremljene.Potpuno strasno.Sigurna sam da kuce i mace imaju osecanja.I necu da pridikujem jer svi shvatate kako smo zli prema njima (setite se samo namernog trovanja ili sakacenja tih divnih stvorenja). A oni su jedni od retkih koji nas vole bezrezervno,koji nam pruzaju utehu kad se sklupcaju kraj nas i zato molim vas volite vase kucne ljubimce kad ste ih vec prisilili da zive sa vama.
I na kraju zakljucujem da je ovoj planeti jako tesko sa nama ljudima.Mislimo da mozemo svemu da budemo gospodari.Da ostali zivi svet postoji samo zbog nas.A da ne pricamo kako unistavamo reke. jezera, sume. plamine ostavljajuci djubre gde god krenemo.Bori se planeta ali ipak ona je jedna a nas sedam milijardi, Neravnopravno totalno,
Z a jos 5o tak godina covek ce pobeci sa ove planete i naci ce neku mnogo goru , koju ce jos vise da unisti.
Pa ce tako lutati svemirom  i traziti utociste. Veliko je pitanje da li ce ga naci.Ovakvu planetu sigurno nece vise nikad imati prilike da nastani i unisti. Ne smem ni da zamislim kako ce izgledati nasa planeta ali ako se prisetite nekih filmova koji su obradjivali apokalipsu ljudskog roda onda shvatate kakav nas uzas ceka. I nemojte da se tesite to je samo na filmu, mnogo toga sto smo gledali na filmu pocelo je da se ostvaruje.
Nekada je naravno sve bilo drugacije. Covek je umeo da ceni prirodu . Medjutim nauka i tehnika ne dovode uvek srecu u nase zivote. Sto naprednija tehnologija to veci nesklad izmedju ljudi i prirode Mi smo bili upuceni na prirodu, i to sto smo odmalena bili uclanjeni u izvidjace ili planinare, pa su nas ucili  da cenimo prirodu, da je ne zagadjujemo, unistavamo. A kucni ljubimci su nam zaista bili najbolji prijatelji.
Pozdrav. Izvinite ako sam bila preopsirna.

Нема коментара :

Постави коментар