недеља, 9. фебруар 2014.

MODA ,STIL.UKUS



MODA ,STIL.UKUS. Sa necim se radjas, nesto izgradjujes,  a nesto pratis.Ukus je nesto sto ti je zapisano u DNK.  I to treba negovati da ne zakrzlja ili ne daj boze nestane. Stil se izgradjuje dugo ,ali sto duze trazis svoj stil u oblacenju ,to je znak da imas ukus i da neces dozvoliti da tvoj stil bude u najmanju ruku smesan.E sad moda. To je nesto sto moze da se posmatra sa vise aspekata. Pa hajdemo redom.
Siromasnije devojke i zene  ne trose novac na sitnice , nego bukvalno odvajaju od usta da bi skupile novac za Pradinu tasnu, Gucijeve cipele,  Diorov kompletic.I to je super. Znaci ukus i stil su tu. Uz velike zrtve prati se imoda. BRAVO.
One koje imaju nesto vise novca , kupuju vise tih brendiranih stvari i ako su zadrzale svoj stil  i ukus one su NAJBOLJE OBUCENE BEOGRADJANKE.
One koje imaju mnogo novca prate modu.Sad je to veliko pitanje koliko i kako.  Tu opet ima nekoliko vrsta bogatasica. One koje nemaju poverenja u sebe  placaju stilistu. Ipak i tu ima zamka ,ako su  estradne zvezde  stilista ume zarad njihove "popularnosti" da ih obuce samo za smesni klip na JUTUBU. Jedino sto me tesi da je to svetski trend pa nisu samo nase "zvezde" smesne. Pogledajte samo kako izgledaju glumice na najprestiznijoj priredbi dodeli Oskara, da ne verujes svojim ocima.Onda ima bogatasica koje su potpuno zastranile, jer na sebe bukvalno stavljaju sve i svasta.Dobra strana toga je sto se bave soubiznisom pa zbog toga sto su popularni njihov ne ukus proglasavaju ekstravagancijom i ekscentricnoscu.Tu je i beogradski novi stil starlete.Sta su one to niko pouzdano ne zna. Ne bave se muzikom, filmom ( doduse skidaju se za sve moguce tabloide), Njima je priroda omogucila da budu Eve, i na sebe da obuku samo smokvin list. Medjutim kad se pojave na nekom javnom mestu ili u klubu, svi shvate da to sto stavile na sebe 2000 evra, ama bas nista ne znaci. Da  su umesto spoljnih efekata smisljenih da izazovu skandal ( kratka suknjica ispod nista, providna bluzica ispod nista) malo dostojanstvenije rasporedile te skupe stvari na sebi, bile bi fantasticno obucene jer imaju predivna tela. Steta.
Moda u Beogradu nazalost mnogo zavisi i od ekonomske situacije , ali ja i dalje tvrdim da se u  nasem gradu  mogu videti najlepse obucene zene.
Mislim da u buducnosti moda nece biti uopste bitna. Ako pogledate post od juce  videcete da ljudsku vrstu ceka kucni pritvot ( doduse dobrovoljni)Niko nece imati potrebe da se nesto doteruje i producira. U sigurnosti svoga doma sedece verovatno u najudobnijoj mogucoj odeci i gledati kako dizajneri smisljaju nove izglede za njihove licne robote.
Beogradjanke su 6o tih i 70 tih godina izgledale fantastisno kao i uvek. Medjutim, tada ih je iz Amerike, zapljusnuo talas velikih novina i u modi , muzici , filmu . I nekako su to bile godine kad je  u Americi bio kapitalizam, kad su hipici sirili ljubav i opusteno buntovno ponasanje i oblacenje. Kod nas je bio socijalizam .Modu su pratile glumice, pevacice i zene politicara. Ostale obicne zene morale su da se uniformisu, jer bi bile cudne i imale bi svakakvih problema. Ako bi se za ono vreme obukle u mini suknjice koje samo sto je osmislila Meri Kvant malo se jace nasminkala i natapirala kosu kao Brizit Bardo, bile bi proglasene za prostitutke( tad nisu postojale starlete na nasim prostorima). A ako bi obukle farmerke i cvetne kosulje, obesile na sebe kilo dzidza i raspustile dugu kosu da slobno leprsa onda bi bile potpuno odbacene od svih sem od istomisljenika. Znaci 6o tih su  Beogradom setale preslatke zene devojcice  ( tako su izgledale) u belim kosuljicama, plisiranim suknjamam do ispod kolena, sa obaveznim ustirkanim ziponima ispod njih, belim carapicama i baletankama.
I tako zakljucujem da se moda uvek menjala u skladu sa vremenom, ali se i uvek vracala  na radost mama i baka koje su ljubomorno cuvale  svoje omiljene suknjice , zipone, zvoncare, bluze sa sljokicama , baletanke.
I na kraju moram da dodam i ovo. OTMENE I PRAVE BEOGRADJANKE SVOJIM UNUKAMA SU OSTAVILE SAMO DVE STVARI.
MALU CRVENU HALJINU ZA DAN  ali u kojoj ce vas svi primetiti
I MALU CRNU HALJINU ZA NOC I SVECANE PRILIKE koju nista ne moze da zameni.
Pozdrav i izvinite ako sam mozda nesto pogresila u stavu prema modi

Нема коментара :

Постави коментар