петак, 7. фебруар 2014.

MALO VREMENA ZA CITANJE



Knjige, casopisi, dnevne novine ,internet.Mnogo toga za citanje ,a tako malo vremena U prebukiranom danu vreme za klasike jednostavno ne postoji .Deca lektiru citaju u sazetoj verziji na internetu.Novine citaju penzioneri .A oni koji zive od informacija prelete po mobilnom ili laptopu .Moram da priznam da sam ja zavisnik od pisane reci i da koristim elektronske medije ,ali prave knjige nista ne moze da zameni. Recimo ovih dana je vetar potpuno poludeom a ja sam nasla jednu zanimljivu knjigu, sela sam u udobnu fotelju, pokrila se omiljenim cebencetom, na sto stavila kokice i kafu, pljucnula prste i okrenula novu stranu u knjizi. Pa reci cete uzmi laptop pa sedi u fotelji i citaj, ali kako da pljucnem prste za okretanje stranica. Eto je pola uzitka.Naravno ima vise tih knjiga koje bi preporucila.
Od klasika najvise  su mi se zapravo svidele dve knjige koje su sada obavezna lektira. CICA GORIO OD BALZAKA I ANA KARENJINA OD TOLSTOJA. U   knjige koje bih obavezno preporucila spadaju i ISTORIJSKE KNJIGE O NASOJ SREDNJOVEKOVNOJ ISTORIJI ( meni omiljenim Nemanjicima),ZATIM O TEMPLARIMA I O POTRAZI ZA SVETIM GRALOM , O IZUZETNIM LICNOSTIMA KAO STO SU MARIJA TEREZIJA,NAPOLEON, KARLO VELIKI, ALEKSANDAR MAKEDONSKI,TEMUDZIN DZINGIS KAN, i drugi.
Danas  na mene najveci utisak ostavlja knjiga DENA BRAUNA DA VINCIJEV KOD( mozda zbog price o Svetom gralu), ONDA OD HALEDA HOSEINIJA 1000 CUDESNIH SUNACA I LOVAC NA ZMAJEVE. VEOMA LEPA I POTRESNA KNJIGA JE I DEVOJKA SA BISERNOM MINDJUSOM OD  TREJSI SEVALJE.
PAOLO KOELJO. Bez obzira na svo svoje ludilo (bio je tri puta u dusevnoj bolnici) na mene ima veliki uticaj.Knjigu JEDANAEST MINUTA, citala sam pet puta, VERONIKA JE ODLUCILA DA UMRE, sedam puta, ZAHIR, sa,o tri puta Nista manje nisam citala ni BRIDU ,NI PETU GORU. Jedino delo za koje je on i nagradjen a meni se ne svidja je ALHEMICAR. A vi procitajte i tu knjigu mozda se vama svidi.
Od nasih klasici su svakako NUSIC I DOMANOVIC jer su vec toliko vremena aktuelni.
Od novijih preporucila bi KONSTANTINOVO RASKRSCE OD DEJANA STOJILJKOVICA,VELIKI RAT OD ALEKSANDRA GATALICE IOD VLADIMIRA PISTALA TESLA PORTRET MEDJU MASKAMA.
Zamalo sa zaboravim one koji su itekako obelezili zadnjih 30 tak godina MOMA KAPOR, DRAGOSLAV MIHAJLOVIC I DUSAN KOVACEVIC.
Kako vidim knjige u buducnosti ? Pa verovatno ih nece biti (kao ni mene na srecu). Verovatno ce se tada samo gledati reklame tipa KUPITE POVOLJNO NOVI BUBREG, JETRU, RUKU ILI VEC STA VAM
TREBA DA POPRAVITE TELO.
U proslosti knjige nisu bile skupe.Bile su svima dostupne, a biblioteka se mogla koristiti besplatmo.U svakoj prilici su se knjige ili poklanjale ili dobijale.Ipak jedna je knjiga obelezila moje odrastanje i mladost. Ta knjiga mi je ucvrstila veru u sebe ( pogledajte post od juce). TO JE KNJIGA GROF MONTE KRISTO OD ALEKSANDRA DIME.Devojcica kojoj su avanture Edmunda Dantesa (grofa Monte Krista) fascinatne?Pa tu je bitno objasni ti da sam ja prvi put tu knjigu citala kao strip jos u prvim razredima osnovne skole. Kao pravu knjigu citala sam je pri kraju osnovne i tu sam bila zadivljena njegovom upornoscu da prokopa tunel do slobode koju je tudjom voljom izgubio,A tek u srednjoj skoli sam sklopila potpunu sliku o tom coveku.Kada sam shvatila  zasto se i kako osvetio onima koji su ga strpali u zatvor  I tako je to za mene bila velika pouka o strpljenju , hrabrosti , veri u sebe .

Нема коментара :

Постави коментар