среда, 20. јул 2016.

GDE JE GRANICA IZMEDJU ISTINE I LAZI?

GDE JE GRANICA IZMEDJU ISTINE I LAZI? KADA JE LAZ OPRAVDANA? NAUCITE DA LAZETE DA VAS NE PROVALE! JOS LAZNIH INFORMACIJA   ZA KOJE MISLIMO DA SU ISTINA! A KOLIKO TEK  IH IMA DA NI NE ZNAMO DALI SU ISTINA ILI LAZ?!
Kako god. Moralno ili ne ali lazemo svi! U redu neke su lazi zaista neophodne i pravdane. Da ne objasnjavam sada. Znate i sami. One lazi kad ne zelite nekoga da povredite ili uvredite. Ali nekome je laganje toliko potrebno da postaje zavistan od toga. Laze i kad treba i kad ne treba. Zatim, postoje lazovi koji to rade savrseno, a neko naprosto ne zna da laze i odmah bude "provaljen". Tri profesionalca - advokat, policajac i "domina" ( znate ona perverzna dama sto dominira u spavacoj sobi) dali su neke savete kako lagati kao profesionalac.
Domina savetuje da nabacis "maske" i igras ratne igrice za roditelje, prijatelje i musterije. Bitno je da ti verujes u to sto pricas ,ako pocnes da se kolebas maska pada!
Sta recimo jedan autor grafita porucje : Da bi opst ao moras da budes viselojan kao glavica luka. Za svakog po neki sloj, nikome sve ne mozes da kazes!  Samopouzdanje je kljucna stvar kod laganja.
Policajac priznaje da je postao uspesan lazov tako sto je posmatrao do detalja kako drugi  ljudi lazu! Kada uspes da prepoznas drugog kad laze i sam postanes uspesan u obmanjivanju ljudi. Ne smes dok lazes da razmisljas da lazes jer je onda pritisak veliki i lako se odas - vise nek te instikt vodi. Mada postoji i jedan problem ,lako postanes zavistan od lazi kao od pica jer svaka nova laz je mentalni izazov.
Advokat - u pravosudju sve se temelji na lazi, svedok pokusava da izvra, okrivljeni, pa i mi advokati moramo da zaobilazimo istinu ako hocemo oslobadjajucu presudu. Najgori svedoci po mom misljenju su upravo policajci jer oni lazu po nalogu tuzioca mtuzilac naravno negira da sugerise svedocima sta da pricaju, a sudija ne priznaje nikad da bez razloga odbacuje neke dokaze. Svako sudjenje je nova predstava ispunjena lazima i na kraju najcesce laz i pobedjuje. Nazalost istina retko ispliva na povrsinu!
Naisla sam na jos jedan tekst u moru tekstova u kojima se opovrgava ono  u sta vec dugo verujemo. Evo samo nekoliko stvari koji su oni izfvojili, a verujte ima ih bas mnogo.
Volt Dizni nije prvi nacrtao Miki  Mausa mada jeste njegova ideja. Nacrtao ga je animator Ub Ajvers.
Van Gog nije odsekao celo uvo a neki istoricari negiraju cak i ostecivanje uva.
Za Napoleona se tvrdi da je bio izuzetno nizak. Naravno da je 170cm danas malo ali za kraj XVIII veka to nije bilo tako malo.
Za Magelana se tvrdi da je prvi oplovio Zemljinu kuglu medjutim on je stradao na Filipinima, na polovini puta dakle.
Kleopatra egipatska kraljica zapravo je grckog porekla.
Jabuka zapravo nije udarila Njutna po glavi nego je pala pored njega.
Vikinzi nikada nisu bili toliki varvari niti su nosili slemove sa rogovima.
Naravno nije vam jasno sto se vas uopste ticu ove cinjenice. Pa, i nisu vazne u odnosu na sve one koje su lazne, a jesu vazne. Nego cisto da vidite kako se o svemu moze lagati narocito ako je vremenska distanca u pitanju.
DAKLE LAGATI SE NEKAD MORA, NEKAD I NE ALI POSEZEMO ZA LAZIMA KAD HOCEMO DA OSTVARIMO NEKI CILJ. STO SE TICE INFORMACIJA KOJE PRIMAMO SVAKODNEVNO U SVIM SFERAMA NASEG ZIVOTA, A PLASIRAJU NAM MEDIJI VELIKA JE VEROVATNOCA DA SU LAZ - ISTINA 50:50%. MADA, NE ZELIM DA VERUJEM DA LAZ VODI SA NEKIH 70:30, 80:20 ILI CAK 90:10%.

Нема коментара :

Постави коментар