четвртак, 7. јул 2016.

KAD POLETE SVINJE

KAD POLETE SVINJE!  KAD NA VRBI RODI GROZDJE!  KAD IZADJEM NA "ZELENU GRANU "! 30-TOG  FEBRUARA,... ILI SKRACENO NIKADA!
OVDE MORAM DA NAPRAVIM JEDNU ISPRAVKU - SVINJE SU JOS PRE STO GODINA POLETELE ILI TACNIJE SAMO JEDNA ALI IPAK!
Prvi let svinje desio se 1909 godine, a duhoviti pilot je narpi u koju je smestio svinju napisao: JA SAM PRVA SVINJA KOJA LETI! STARA ENLESKA POSLOVICA DA CE SE NESTO DESITI KAD SVINJE POLETE TO JEST NIKADA PANDAN JE NASOJ KAD NA VRBI RODI GROZDJE!
Sto se tice vrbe i grozdja u nekim krajevima Srbije osim grozdja svasta nesto radja na vrbi. Realno vrba je vrlo bibilijska biljka ( imamo i njen praznik Vrbicu) pa je mozda bas zato stavljena u mnoge price o cudima ili u ovom slucaju u kontekstu da se to nece nikada desiti. U redu, svinje jesu poletele ali se na vrbi jos nisu desila radjanja drugih plodova. Ipak, ja vise ne bi bila tako kategoricna. Sta ako dodje do raznih ukrstanja sto se odavno radi ? Mozda ce i na vrbi izrasti to grozdje , kao na onom drvetu gde ima i tridesetak razlicitih plodova. Sto se tice  "zelene grane" ona je nama obicnim ljudima postala nedostizna, ali nikad ne reci nikad. Ipak, nekima od nas se posreci i krene na bolje u  zivotu - bar u jednom periodu zivota.
A 30- ti februar se mozda desi kad krene novo racunanje vremena. Jer i to predstoji obzirom da se dan nekako produzio. Ili ga nismo do sada dobro racunali?
Kako god rec nikada ce sve manje biti u upotrebi. Sve ono sto smo mislili da je nemoguce postace vrlo moguce. Nikad ne reci nikad cuvena Bondovska uzrecica ukinuce izraze "kad svinja poleti' i "kad na vrbi rodi grozde', ali i mnoge druge.
I sad nisam bas sigurna da li treba zbog toga da se radujem ili da se plasim? Fascinira me to pomeranje granica. Sve dalje i dalje. Covek zastrasujuce menja svet oko nas. I sve dok su te promene u korist covecanstva to je dobro. Ali, ako se usmere protiv ljudske vrste naravno da ce biti lose. Jedna od tih prica je vec u toku. Mislim na depopulaciju. Jer nikada nije bilo ovoliko ljudi na planeti , ali nikada ih ni nece biti vise!
Mnogo toga je bilo nezamislivo. Ne  brinite necu o razvoju tehnologije i nauke i medicine. A ipak sada postoji i tek predstoji jos veci razvoj. Zasto su onda nastali i izrazi koji aludiraju na nesto sto se nikada nece ostvariti zaista ne znam.
Takav je narod. Koliko samo postoji izreka za koje ni ne znamo otkud su nastale i sta tacno znace. Ali narod zna. I ja sam  time zapravo odusevljena. Pijan ko majka, Kosta kao Svetog Petra kajgana,  Dobio je korpu, Ostati na cedilu, Nabiti rogove,  Plava krv, Spanska sela... 
Zapravo ovaj tekst govori o bogatstvu jezika koji vrlo opisno govori o  nekim dogadjanjima ,ali i o tome kako je jezik vrlo ziv i stalno se menja tako da su ove neke stare izreke malo i zaboravljene. Vrlo cesto pisem o  nasem  jeziku i kako mi je zao sto se toliko menja ,ali  to je i  logicno kad je ziv.  I onaj tekst o psovkama i ovaj o narodnim izrekama kao i onaj u kome pisem o "novom" jeziku mladih srpsko engleskom skracenih reci samo je znak koliko mi je zao sto nismo sacuvali nas bogati srpski jezik.  Promene u redu ali steta je sto nismo ostali jedinstveni makar po jeziku.

Нема коментара :

Постави коментар