уторак, 12. јул 2016.

PETROVDAN

PETROVDAN! KAD GOD UBIJU NEKO DETE ( A TO SE NAZALOST DESAVA VEC GODINAMA) POTEZE SE  PITANJE PONOVNOG UVODJENJA SMRTNE KAZNE! SVETI PETAR JE BIO PRVI HRISCANIN KOJI JE IZRAZIO VERU U HRISTA! ON CUVA KLJUCEVE OD RAJA! NA PETROVDAN SVETI PETAR DELI JABUKE DECI NA 'ONOM SVETU".
PONAVLJAM I PONAVLJACU ; OVA TEMA JE ZA MENE NAJSTRASNIJE STO MOZE DA SE DESI. I PISUCI OTOME KAO DA I JA SPADAM U BRUTALNOST MEDIJA KOJA OVE ZLOCINE TRETIRA KAO NESTO CIME POCEVAVA CITANOST. NAZALOST. I ISPRED TEKSTOVA O UBISTIMA DECE NALAZE SE ONE OTRCANE FRAZE SKANDALOZNO, SENZACIONALNO  I SLICNO STO STOJI U KONTEKSTU SA NEBULOZNIM TEKSTOVIMA ZA PRIVLACENJE PAZNJE ( TIPA STA JE OBUKLA CECINA CERKA).
Zato zelim da kazem da ovo sto sada pisem, pisem kao majka cetvoro dece i zena koja decu obozava. Cuvala sam jos jedanaest beba zvanicno i pet sest nezvanicno. Dakle kada se dogode ovakvi zlocini nad decom prvo pomislim na jadne nevine dusice i strahi bol koji su pretpeli. A onda i na njihove roditelje, bracu, sestre, babe,dede. Kolicina bola, traume, tuge ne moze se nicime izmeriti, niti se toga mozes resiti . Ovde nikako ne vazi ono vreme leci sve.
Danas je ubijena Andjelina Stefanovic, imala je samo tri godine i poznavala je svog ubicu.  Luka Opacic, Tijana Juric, Katarina Jankovic,  Marija Jovanovic su samo neka deca koja su ubijena na najsvirepiji moguci nacin. I ovo uzasno zvuci.  Nacin. Svaki je nacin svirep. Vec danas se pise i o  tome da ubica male Andjele nije uracunljiv. A znao je da opere krvavu odecu! Nista nisu kazne zatvora, ni lecenje u psihijatrijskim ustanovama. Takvim monstrumima nema kazne. Ne postoji kazna hocu da kazem.  Silovanje tako male dece, nasilje nad decom i na kraju i ubistvo prevazilazi okvire kaznjavanja. Smrtna kazna je mozda vrlo blaga kazna, ali zasto se ne bi malo vratili u Dusanovo doba. Oko za oko, zub za zub. Silovanje pa smrt. Brutalno prebijanje pa smrt. Ko zna, mozda bi onda oni sto su "neuracunljivi" odjednom postali pametni pa bi odustali od takvih zlocina.
Mada porediti silovanje i batine prema detetu i prema odrasloj osobi je zaista nemoralno. To nikako nije isto. Medjutim, silovatelji i ubice i nisu drugo do  slabici cim napadaju nemocne, pa bi ih nasilje sigurno zaplasilo.
Za pedofile i kastracija je mala kazna. I zaista ne razumem zasto zlocince stiti zakon i pazi se da mu se ne povrede prava. Da li su oni mislili na prava dece? Sta je sa decijim pravima na bezbrizno  detinjstvo,  na zivot, radost. Gde im je pravo da odrastu i stvore svoju porodicu?
Ne mogu  vise da pisem. Mnogo se potresem svaki put. I ne znam koliko ce jos puta da se dese ovakve stvari. I da li postoji nesto sto ih moze zaustaviti?
SVETI PETRE NA TVOJ DAN DOSLO JE JOS JEDNO DETE DA UZME JABUKU . JOS JEDAN ANDJEO JE SLETEO NA NEBO I DOSAO POD TVOJE OKRILJE. U OVAKVIM MOMENTIMA VISE OD SVEGA POZELIM DA ZAISTA POSTOJI PARALELNI UNEVERZUM ( POSTOJI I USTVARI SIGURNA SAM) I DA CE TAMO SVA DECA BITI SRECNA, DA CE IH APOSTOLI PETAR I PAVLE CUVATI NAJBOLJE STO MOGU!
ALI OSTAJE ZAL. OVO NIJE NEKA UTEHA. KAD SU VEC BILI RODJENI  U OVOM UNIVERZUMU KO JE TAJ KOJI JE ODLUCIO DA ODAVDE NESTANU I TO NANJSTRASNIJI MOGUCI NACIN? I ZASTO?

Нема коментара :

Постави коментар