понедељак, 4. јул 2016.

UZGAJACEMO DRONOVE

UZGAJACEMO DRONOVE?! UCICEMO ROBOTE KAKO DA LOVE?! MORACEMO ROBOTIMA DA GARANTUJEMO LJUDSKA PRAVA?! MORATE DA IMATE "ZENBA" . A ONDA JEDNOGA DANA POSTACEMO ROBOVI NASIH ROBOTA....
Otkad nisam pisala o 3D stampacima.  Sad ima i novi model - hemijski. Po cemu se razlikuje od obicnog? Po brzini stampanja. Regularni 3D stampac stampa deo po deo drona (recimo), sloj po sloj sto moze da potraje i mesecima. Hemijski 3D stampac koji se zove CHEMPUTER  ima mogucnost da stampa mnogo brze jer ima sposobnost da napravi delove na funkcionalnom nivou. Tako bi dronovi mogli da se proizvedu za samo nekoliko nedelja i to da se svaki dron proizvodi sa drugom karakteristikom zavisno od namene. Recimo Hover Camera  je dron koji leti i snima sve oko sebe. Ovu kameru nije potrebno kontrolisati jer ona sama prepoznaje predmete i lica i zna sta treba da radi da bi savladala prepreke. Znaci da je spojena sa vrhunskom "vestackom inteligencijom". Snimci su 4K rezoluciji ,a kosta samo 600  dolara.
Naucnici za neuroinformatiku u Cirihu  stvorili su robote koji ce nauciti da se ponasaju kao predatori to jest umece da love plen. Oni tvrde da je cilj ovakvog projekta da se robotima omoguci da budu "svesni " svog okruzenja i da razlikuju stvari u realnom vremenu. Roboti predatori koriste hardver koji je napravljen po uzoru na ziva bica ( od silikonske mreznjace  koja imitira ljudsko oko) pa nadalje. Informacije koje robot predator prikupi procesuirace na svoju neuralnu mrezu koja ce mu omoguciti da nauuci i prilagodi  svoju reakciju na nesto sto je vec video.
Robot "Zenbo" je nastao po ugledu na robota iz filma "Rat zvezda". Pomagace vam u jednostavnim kucnim poslovima ,bice vas licni asistent i napravice vam selfi kad god pozelite.Mozete ga koristiti da se prijavljuje na drustvene mreze, za kupovinu stvari preko interneta, unos lozinki glasom, snimanje fotografija u stilu selfi stapa, jer on razume glasovne naredbe i moze da komunicira sa ukucanima. Moze da se koristi i u hitnim situacijama ako se nekom ukucaninu ili kuci nesto dogodilo. Pomocu aplikacije na njegov poziv mozete videti tacno sta se desava. On ume da plese, peva i prica i kosta samo 600 dolara. Sta se sve moze u Americi sa 600 dolara?
Kakva nas onda to buducnost ceka? Pomocu obicnih 3D stampaca stampacemo kucu. namestaj, odecu, obucu, hranu ,oruzje i vec sta nam padne napamet. Pomocu hemijskog 3D stampaca stampacemo hitne stvari kao sto je dron. Mada razlog za njegovo hitno stampanje i ne razumem bas. Ali hajde recimo da se bavim spijunazom onda je valjda hitno imati neki "droncic" u  uzgajalistu. A ja jos na nivou uzgajalista za ribe i puzeve majke mi. I nojevi i jarici su mi nesto apstraktno za gajenje. Ali zato dronovi.... I zamislite komsije koji salju svoje dronove dok se vi  komotno suncate u toplesu na svojoj terasi gde vas niko ne vidi. Onda ovi roboti sto mogu sve i svasta pa i da osecaju. Nekako me plase zaista. ako budu bas mogli da rade sve kao ljudi cemu onda ljudi. Za sada je slatko kad pomislim na "Zenba" koji svojim glasicem ukljucuje  kucne aparate i prica sa mnom kad sam sama kao nekad moj papagaj Mica. Ali kad pomislim na robote koji misle "svojom glavom " i koji kad se pretvore u predatore mogu da pomisle da sam im pretnja pa me ubiju (bas da me pojedu kao sto pise u  originalnom tekstu ) i ne verujem. ali ubistvo je u najavi sigurno.
I TAKO ZAVISICEMO OD ROBOTA, OD KOMPJUTERA KAO IDO SADA, OD DRONOVA, 3D STAMPACA. ONDA CEMO BITI RADNA SNAGA OVIM NAVEDENIM  MASINAMA TO JEST ROBOVI!
ALI TO JE VEC PRICA ZA KOJU TREBA DA SE BRINE SLEDECA CIVILIZACIJA!

Нема коментара :

Постави коментар