среда, 14. септембар 2016.

MOJA I TVOJA DECA TUKU NASU DECU

VI-MAJKO! MACEHA, OCUH! USVAJANJE, PRIHVATANJE DETETA BUDUCEG BRACNOG PARTNERA! DRAGA MOJA I TVOJA DECA TUKU NASU DECU!
Znate li vi da sam jos osamdesetih godina proslog veka znala ljude iz Subotice i Novog SSto ada koji su svojim roditeljima govorili -vi! Stvarno! Sto je najgore zaista ne znam da li je to bio bolji nacin za odrzavanje porodice ili ne? Ali, kako god te su se porodice odrzavale, postojao je red u njima. Znalo se ko su roditelji ,a ko deca.Ali nije bilo ovoliko mazenja i ljubljenja i pokazivanja ljubavi uopste. A ni toliko nepostovanja. I ne mislim samo na roditelje nego i na decu. Jednostavno uzajamnog posovanja nema i porodica se raspada sve vise i vise. Iako je po stoti put da ponovim porodica najvaznija u nasem vec teskom zivotu i propalom drustvu. Ne znaci da majke koje su deca oslovljavale sa VI nisu volele svoju decu i da nisu vodile racuna o njima. Taman posla. Medjutim, ta se ljubav nije iskazivala sem nekog skrivenog poljupca kad dete zaspi ili naravno podrskom u svemu sto dete radi. Danas roditelji mnogo rade nemaju vremena za decu pa se iskupljuju mozda preteranom paznjom sto naravno nije dobro. Ida, decu su nekad roditelji postovali isto kao i oni njih. Danas roditelji cesto ne postuju svoju decu. Ljubav i postovanje moraju ici zajedno.
Kada govorimo o strukturi porodice jasno je da je prava bioloska porodica najbolja roditelji i njihova deca. Ni porodica u kojoj je drugi otac ili druga majka ne mora da lose funkcionise! Naprotiv! Ima mnogo primera fantasticnog odnosa izmedju ocuha i dece i macehe i dece u nekim porodicama. Nazalost ima i uzasnih primera.Sto me navodi na pomisao da je ipak sve u tome kakva je neko osoba. Osoba koja voli decu u svakom ce slucaju prihvatiti "tudje" dete i ponasati se prema njemukako treba. Osoba koja ne voli decu ni u kom slucaju ne treba da ulazi u zajednicu u kojoj vec postoji necije dete!  Koliko je tesko odrzati pravu biolosku porodicu znaju oni koji su dugo u braku ( moj slucaj - vec 30 godina). Koliko kompromisa, koliko ljubavi, koliko napora svih vrsta treba za to. A opet svi su u kuci jedne krvi ( mismo svi O pozitivna). Pa, se svadjamo i nailazimo na stotine problema. Kako je tek onda porodici u kojoj nisu svi iste krvi? Koliko tu treba napora uloziti? Ja se divim ljudima koji usled razvoda ili smrti partnera zapocnu nov zivot . Deca koja su ostala iz prethodnog braka mogu da nastave funkcionalan zivot u porodici i da se uopste ne razlikuju od dece iz bioloskih porodica. A moze doci i do pravog horora. Sve zavisi.
Momenat kad bracni par resi da ima i svoju decu pored dece koju vec imaju sa prethodnim partnerima je zaista sresan. I treba biti vrhunski majistor pa odrzati sve konce u svojim rukama. Ali, covek je stvoren tako da mora da ima podrsku drugog coveka. Tesko je ziveti sam, mozda i najteze jer je protiv svih zakona prirode. Covek mora da zivi u zajednici. I da se trudi da je odrzi na svaki nacin.
Me znam zasto mi se rec sebican namece kad pisem o ovoj temi.  COVEK JE SEBICAN AKO ZELI DA ZIVI SAM! Covek je sebican ako ne voli "tudje" dete. Covek je sebican ako ne moze da prihvati sve obaveze koje donosi porodica!
ZATO IAKO SADA MAJKAMA NE GOVORIMO VI ,IAKO JE ZBOG UZURBANOG I PRETERANO URBANOG ZIVOTA  JAKO TESKO SACUVATI PORODICU  - MORAMO DA RADIMO NA TOME! TOPLI DOM U KOME VAS UVECE POSLE STRESNOG DANA CEKA PORODICA JE NEPROCENJIV! PA BILA TO BIOLOSKA PORODICA, BILA TO PORODICA SA 'TUDJOM" I  "NASOM" DECOM PORODICA JE PORODICA ! UVEK TU KADA JE POTREBNA ! TAJ PREDIVAN OSECAJ DA NISI SAM ! DA SVE LEPE I LOSE STVARI IMAS SA KIME DA PODELIS!

Нема коментара :

Постави коментар