петак, 9. септембар 2016.

UNIFORME ZA SKOLU

VRACAJU SE UNIFORME U OSNOVNE I SREDNJE SKOLE! DA LI SAM ZA ILI PROTIV??? LICNO SAM IH NOSILA KROZ OSNOVNU I SREDNJU SKOLU! DODUSE ISLA SAM U EKSPERIMENTALNU OSNOVNU SKOLU ,A U SREDNJOJ SKOLI NOSILI SMO IH SAMO MI IZ IV-10 JER NAM JE RAZREDNI STARESINA BIO JAKO STROG, A ODELJENJE JE JEDINO  U SKOLI BILO SASTAVLJENO SAMO OD DEVOJCICA! SIGURNA SAM DA BI SE VRSNJACKO NASILJE NOSENJEM UNIFORMI SMANJILO- JER ONO NASTAJE   NAJVISE ZBOG SOCIJALNOG STATUSA!
Nosenje skolske uniforme obavezno je svuda u svetu i cudo da tako dobru stvar nismo prihvatili,a u gledamo se na svakakve svetske gluposti! Doduse neskoliko skola u Beogradu vratilo je zadnjih godina uniforem u skole i to je jako dobar potez. Naravno , sada to treba uvesti i u ostale skole. Vecina direktora skola i nastavnika se slaze sa ovom idejom , i dosta roditelja, deca nisu bas odusevljena, ali ako bi stekli naviku od pocetka skolovanja kasnije bi shvatila koliko je to dobro. Recimo u beogradskoj skoli Aleksa Santic skolska uniforma se koristi zadnjih pet godina po principu na pocetku godine se djak zaduzuje sa uniformom, a na kraju godine je vraca opranu i ispeglanu!Mozda, bi jedino trebalo malo da se povede racuna o izgledu uniforme jer milenijalci na internetu vide uniforme iz "belog sveta" pa nase plave kecelje nalik radnickom mantilu koje smo jos i mi nosili nisu bas privlacne. Neka modernija varijanta bi svkako bila preporucljivija. Takodje, bolje je da se osmisli neka bas nasa varijanta i da bude za sve skole u Srbiji ista!
Zanimljivo je da su se skolske uniforme u Srbiji nosile jos krajem XIX veka pa sve do  pre 30-tak godina. Jedno istrazivanje je pokazalo nekoliko bitnih pozitivnih stvari koje vode ka nosenju uniforme. Nosenje skolske uniforme utice na ocene, na redovno dolazenje u skolu i naravno na bolje ponasanje i u skoli i van nje ( lakse se prepoznaju djaci van skole po uniformi koju nase).Zatim povecava se osecaj pripadnosti svojoj skoli, pa se samim tim vise cene i profesori sam prostor skole. Pozitivni rezultati su narocito uticali na devojcice, devojke jer nisu vise imale stalni stres -  sta obuci za skolu. Naime, odabir prave odevne kombinacije za skolu "nocna je mora" jer mozes biti lako ismejan od vrsnjaka.
S jedne strane nosenje uniforme u skoli preporucuje se ne samo zbog prikrivanja ekonomskog statusa, iako je to najvaznije jer tada deca sude jedno odrugom po karakteru a ne po izgledu , nego sto se time povecava i timski rad a i pripreme za buducnost sto se tice radnih obaveza. Mnoge firme imaju strogi kodeeks oblacenja pa deca koja su nosila uniforme to lakse prihvataju. U toku samog nosenja podstice se postovanje zajednickog kodeksa ponasanja ,a samim tim se podize nivo discipline u skoli. Noseci uniformu svoje skole djaci grade svoj identitet, stvaraju osecaj pripadnosti, dele ponos i slavu skole,a povecava se i bezbednost jer su deca tako uocljivija. Ipak tu je za roditelje i onaj ekonomski momenat u pitanju jer ne moraju da brinu kako da obuku dete za skolu! A i da izbegnu svadje upravo sa detetom koje necu " u tome" u skolu! Samim tim skracuje se i vreme pripreme za skolu pa nema toliko kasnjenja.
S druge strane javlja se pitanje osobenosti. Da li nosenjem uniforme sva deca postaju ista? Da li ce ih uniforma sputavati da imaju neki svoj licni stav? Onda se i mnoge majke bune da njihove devojcice ne mogu da idu tako obucene jer onda ne mogu da istaknu svoje fizicke osobine?! Pa, mozda i ne treba da ih isticu jos od petog razreda osnovne? Za sve ima vremena.
SUSTINA JE U TOME DA NE TREBA TEZITI STVARANJU VESTACKE SITUACIJE U KOJOJ SU SVI UCENICI ISTI,  JER ONI TO NISU NEGO TREBA RADITI NA PRIHVATANJU RAZLICITOSTI STO JE NAJVECI PROBLEM KOD DECE I ZBOG CEGA I NASTAJU NAJVECI SUKOBI. UVODJENJEM UNIFORMI RESAVA SE PRIVIDNO PROBLEM SOCIJALNOG I DRUSTVENOG STATUSA - BAR VIZUELNO , DOK OSTAJE I DALJE UZROK SUKOBA MEDJU DECOM - A TO JE NE PRIHVATANJE RAZLICITOSTI!

Нема коментара :

Постави коментар