четвртак, 11. септембар 2014.

ESHERIHIJA

KAD VAM PRONADJU ESERIHIJU KOLI U CREVIMA NASTAJE UZBUNA JER TA BAKTERIJA JE VRLO MNOGOBROJNA I VRLO UPORNA.ALI AKO VAM NAUCNICI SA IMPERIJAL UNIVERZITETA KAZU DA JE UPRAVO ESERIHIJA GORIVO ZA AUTOMOBILE U BUDUCNOSTI OSTAJEMO ZAPANJENI .ZAR NE?!Britanski naucnici tvrde da ako se na ovu bakteriju dodaju tri enzima : thioestarase,CAR ialdehyde -deformyrating oxygenase, one postaju kao petroleum gas i uz pomoc solarne energije moci ce da pokrecu automobile.Tako da najrasprostranjenija i najupornija bakterija mogu da postanu alternativno gorivo jer je ovog koje smo do sada koristili sve manje.LJUDI SE ZAISTA TRUDE DA NADJU ONO STO CE BITI NAJISPLATIVIJE,A MOZDA I NAJZDRAVIJE ZA OKOLINI.Pa ako ce to biti i najomrazenija bakterija eserihija sta da se radi.Razne varijante sa alkoholom,stajskim djubrivom  i ostalim pokusajima da se proizvede "isplativo " gorivo, malo su dobile razmisljanjem o elektromobilu,ali i dalje treba raditi na pronalsku baterije koja duze radi.Proba da se gorivo dobija iz algi -biogorivo nije dobro prosla jer je potrebno mnogo ljudstva i mnogo novca. Novi  projekat sa eserihijom bi za 5 do 10 godina mogao da da vrlo povoljne rezultate.
Buducnost. Sigurno cemo biti daleko  od nafte.Prevazicicemo i probleme sa baterijama za elektomobile .Ali ja znam da je ljudska masta neograniceno ogromna  i da ce se naucnici uvek dosetiti novog izvora energije.
Proslost. Pa pocetkom XX veka najvece otkrice svakako je bilo da se automobili pokrecu pomucu derivata nafte. Uz Teslino otkrice elektricne energije, to jest iskoriscavanja i vode i vetra i uglja covek je resio mnogo problema u vezi koriscenja energije. Sve bi to mozda i danas funkcionisalo da prirodni resursi pod teretom ovolikog ljudstva koji ih nemilice trose nije polako pocelo da nestaje. Tako da bas ne mozemo da racunamo ni na tu naftu ,ni gas, a i sa vodom koja pocinje da gospodari vrlo na los nacin (poplave i suse), covek ne moce vise da se stoprocentno u nesto pouzda.
Pa onda da budemo zahvalni tim naucnicima. I na  ideji za eserihiju koli ,a i na ostalim koje ce dobiti u narednom periodu.

Нема коментара :

Постави коментар