среда, 17. септембар 2014.

KOLATERALNA STETA

KOLATERALNA STETA. NE BIH TREBALA DA TO NAZOVEM TAKO!  JER IPAK SE RADI O ZIVOTIMA LJUDI I ZIVOTINJA. SVI  USPESNI NAUCNI EKSPERIMENTI NASTALI SU POSLE ZRTAVA. PA  kako su te zrtve manje nego sto bi bilo bez tog otkrica onda mu to dodje kao opravdana steta ili steta uz dobrobit.Ispitujuci lekove i hemijske preparate za proizvodju hrane dodje i do vecih "zrtava",ali se sve nekako to opravda. Sad skoro je jedan naucnik priznao na samrti da je izmislio lek za sindrom "nemirnog deteta" - bolest koja ne postoji, a deca  piju   "lek"zadnjih 50-tak godina lececi ono sto ne postoji, a dobijajuci evidentnu zavisnost od antidepresiva. Kako li to opravdati?Takodje mislim da bolesti koje odjednom naprave epidemiju u nekom kraju sveta jer je naucnicima "slucajno" pobegao virus,to rade namerno da ispitaju nacine sirenja zaraze,simptome i lekove. Postojece da provere. Nepostojece da naprave. Sa zivotinjama je jos strasnije jer se ne zna broj zrtava. A sve se na njima ispituje, od hemijskih preparata za proizvodnju kozmetike, do lekova i cipova za humanoidne robote. Opet da nije bilo tih otkrica i pomaka u medicini i nauci covek bi jos umirao do 30-te godine. Ovako zahvaljujuci vocnoj musici grabimo ka beskonacnosti. Da su velika naucna otkrica sem kolateralne stete bila i pravo prokletstvo dokazuje nekoliko slucajeva smrti  naucnika bas od onoga sto je pronasao. Jedna od njih je i Marija KIRI koja je umrla od prevelike izlozenosti polonijumu (radioaktivnom elementu koji je pronaskla i nazvala ga po svojoj zemlji Poljskoj).Graditetelj TITANIKA  Tomas Endrijuz ,tek je tokom nesrece shvatio svoju gresku .Ta najveca inzinjerska greska odnela je i njegov zivot zajedno sa oko 2.ooo ljudi.
Buducnost. Uvek ce se desavati nesrece u kojima ce ginuti i naucnici i "nevine" zrtve. To je deo progresa i niko ne kaze da je napredak lak i bezbedan posao. Samo se jedno nadam da ce se manje testova obavljati na ljudima i zivotinjma, a vise na tim humanoidnim robotima. Uzgred kazu da ce nam roboti biti sefovi, pa ne znam da li ce stvar izmaci kontroli, pa da umesto mi na nima oni na nama vrse ispitivanja.
Proslost. U filmovima( jer tada nije bilo interneta 0 gledala sam kako su spasavane zivotinje od ispitivanja koja su vrsena na njima. Ne secam se da je postojao neki film o ispitivanjima na ljudima. Mislim da je to cak i danas tabu tema. Ali da postoji sigurna sam bila oduvek.Pa kako bi se pronasle tolike vakcine i lekovi?
ZAKLJUCAK. KOLATERALNA STETA MORA DA POSTOJI JEDINO NE ZNAM DA LI MORA DA BUDE BAS TOLIKO ZRTAVA?!

Нема коментара :

Постави коментар