четвртак, 25. септембар 2014.

NE TREBA DA GAJIMO TE ROBOTE

STA SAD DA KAZEM? JE SAM LI VAM LEPO REKLA DA NE GAJIMO TE ROBOTE? SVE SMO IM DALI. DA IMAJU INTELIGENCIJU,MOC DODIRA, SVOJ STAV, RAZMISLJANJE.... E TU SMO!!!Kod razmisljanja. Britanski naucnici su  vrsili ispitivanje na temu kako bi se roboti ponasali u situaciji da treba da spasu coveka. Kod automobilskih i drugih nesreca. I sta su zakljucili? Ako vide jednog coveka mozda bi ga i spasli,ali ako je u pitanju dva ili vise ljudi nema sanse. Robot bira svoju bezbednost. Pa tako nam i treba.Nikako ne shvatamo da je "igra " sa robotima unapred izgubljena igra. Jer oni su superiorni nad nama, i sto bi nas slusali. Hajde da to razmotrimo realno. U HUMANOIDNE ROBOTE  ceo tim strucnjaka radi na njegovom razmisljanju,inteligenciji, ponasanju. Kad ga dovedete u svoj dom, on ce kao Boris prati sudove ili ce raditi nesto sto mu naredite, ali ne zavaravajte se. U vasem domu ne postoji tim natprosecno inteligentnih ljudi. Tu ste on i vi. On superioran bez osecanja.Vi inferiorni sa citavom paletom osecanja. Treba li reci ko pobedjuje? Zato se svaki dan pitam,zasto toliko zelimo da usavrsavamo robote kad necemo imati nikakvu kontrolu nad njima? Slatki su, znaju da "sene", ali znaju i da vam "okrenu ledja" kad vam je najpotrebnije.Zamenice nas u mnogo situacija,to priznajem,ali poenta je u tome sto covek moze da sa drugim covekom suceljava svoje misljenje i ako treba da se bori to i cini. Ali kako razmeniti misli sa robotom koji lici na Bred Pita?Znamo li i delic onoga sto on zna? Sigurno ne. Je shvatite da u njegovoj memoriji ima znanje celog tima "genijalaca", a u nasoj?
Buducnost. Ovo je jos jedna tema gde ne mogu ni da dokucim izgled i ponasanje humanoidnih robota, Bice vise "ljudskiji",vise pametniji i vise "svoji".Mi cemo polako zakrzljavati, sto fizicki, sto mentalno jer cemo se oslanjati na njih. Sluzice nam 'verno" neko vreme, a onda ce kao mnogo superiorniji od nas preuzeti kontrolu. Pa, dobro. Kad bolje razmislim mozda su nas Vanzemaljci zato i posejali u vidu"spora" iz kojih je nastao zivot, usadili nam nacin kako da pravimo robote po nasem liku jer kao sto rekoh mi smo najzgodnija i najlepsa vrsta u Svemiru.
Proslost. Doba, pre 1948-me ,dok Vanzemaljci nisu dosli u prvu kontrolu bila je divno. Mislili smo da smo najsuperiornija vrsta na Planeti Zemlji.A,onda su dosli, oni,rasprsili nam snove, i naterali nas da radimo za njih. I tako je krenuo moderniji ,bolji, laksi zivot. Masine i kompjuteri su nam olaksali zivot ,a uzeli nam superiornost. Ogranicili nam kretanje u vremenu i prostoru. I odaju nam samo one svoje tajne koje ih cine toliko jacim i boljim od nas. Otkrivaju nam tehnologiju, besmrtnost,mogucnost zivljenja na drugim planetama, ali kljuceve opstanka kao sto su lecenje smrtonosnih bolesti  i upravljanje robotima nikad necemo saznati.

Нема коментара :

Постави коментар