субота, 6. септембар 2014.

SUPROTNOSTI

SUPROTNOST.DA LI  STE RAZMISLJALI DA NA SVETU MORA DA POSTOJE SUPROTNOSTI ,DA BI SVE NORMALNO FUNKCIONISALO JER AKO NE BI POSTOJALE ,TO JEST AKO NE BI NESTO IMALO DA SE UPOREDJUJE SA NECIM PRESTALO BI POSTOJANJE SVETA OVAKVOG KAKVIM GA MI VIDIMO.Medjutim, da ne postoji ono "suprotno" sa cime nesto poredimo ne bi ni znali da to "drugo' postoji  i oet bi bili srecni iako smo svi isti i sve oko nas isto.Dan i noc, svetlo-tama,dobro i zlo,sever-jug,zena i muskarac,,zivot i smrt,pocetak i kraj i tako dalje....Sve to cini celinu. I omogucava nam lakse snalazenje u beskonacnosti vremena i prostora.Dan smenjuje noc. Nekad je dan bio dovoljan da covek zavrsi sve obaveze, a nocu jer bi bio mrak ,spavao bi. Danas covek ima vise obaveza nego sto traje dan pa je smislio vestacko svetlo da bi stigao da sve "odradi",a takodje je vreme spavanja prilagodio svom ritmu dana.Recimo,dobro i zlo. To jedino mora zaista da bude potpuno suprotno(crno-belo),jer ako ne mozemo da definisemo sta je dobro kako cemo onda znati sta je zlo?Ne bi sad konkretno navodila sve primere i njih ima beskonacno. Nego samo jos dva za mene bitna povezana slucaja. Zivot i smrt,pocetak i kraj. Kazu da je na kraju svakog kraja novi pocetak. To znaci kad umremo mi idemo u novi zivot.U novom obliku,, u zavisnostii od religije, najvise je zastupljena prica o razdvajanju tela i duse. Po tome materijalni deo (telo) ostavljamo u zemlji, a ne materijalni (duh,dusu) ili prebacujemo u drugo telo(radja se beba sa tvojim duhom), ili  se prosto teleportujemo na drugu planetu (to je onaj deo kad nam kazu "otisao " je na nebo u raj ili pakao, svejedno poenta je NEBO).
BUDUCNOST. Suprotnost od proslosti . Nesto sto moze da se upredi. I sad zavisi kako gledamo na to. Sta je meni proslost, to je nekome bila buducnost,a ono sto ce meni biti buducnost to je vec bila necija proslost. SADASNJOST NE POSTOJI.Jer to je tacka u vremenu zanemarljivog trajanja u odnosu i na proslost i na buducnost,a deo je i jedne i druge.
PROSLOST. Sve vreme razmisljam koliko je tih suprotnosti i kako sve moze da se poredi sa necim, a onda pronadjem nesto sto ne moze ni sa cim da se uporedi. To je naravno sadasnjost jer ona  u sustini i ne postoji. Tako da sve radnje koje cinimo u ovoj sekundi vec su i proslost i buducnost i nase novo iskustvo, a novo iskustvo ako je potpuno novo ne moze da se poredi sa necim jer nije postajalo pre toga. ILI AKO JESTE NIJE NAM BILO POZNATO.

Нема коментара :

Постави коментар