понедељак, 22. септембар 2014.

BRAK

KAKO DA POSMATRAM SVETU INSTITUCIJU BRAKA - ZAJEDNICU MUSKARCA I ZENE.PISALA SAM VEC DA JE TO OPASNA TERITORIJA GDE MORAS DA UBEDIS SEBE DA NISI NAJVAZNIJI NA SVETU I DA ZA USPEH U BRAKU SEM LJUBAVI MORA DA POSTOJI TIMSKI RAD! Sad bih malo na ovako tmuran dan htela da se pozabavim necim opustenijim.Da ne pricam stalno isto koliko i zasto propada institucija braka. Moje vidjenje opstanka braka po godinama trajanja i kako to gradiraju sociolozi treba da shvatite kao zabavu. Iako podvlacim da je to vrlo ozbiljna i teska stvar ziveti u braku i biti srecan.ZBOG  TEME KOJU SAM IZABRALA MOLIM ZA RAZUMEVANJE STO CE BLOG POKVARITI KONCEPT  I IMATI SAMO TABELU STA SE KOJOM GODINOM BRAKA 'ZASLUZUJE' I BUDUCNOST.PROSLOST JE U TOME SACUVANA SIGURNO JER BEZ NJE NI BUDUCNOSTI NEMA.
PRVA GODINA BRAKA MATERIJAL PAMUK. Najlepsa. Kao i sto je pamuk najprijatniji za nosenje,tako se i u prvoj godini braka sve tolerise i sve je prijatno.Nikad brak nije tako lep i udoban kao pamuk nego te prve godine .Upoznajete se ,volite se, tolerisete razlike i mane. Jednom recju ususkani ste u pamuk i nista ne moze da vas povredi.
DRUGA GODINA BRAKA,MATERIJAL HARTIJA.Tek sada krecete da ispisujete i zapisujete "sitnice " i"krupnice" koje cine vas svakodnevni zivot u braku. Pocinjete da primecujete razne stvari koje vam smetaju kod partnera i polako ih zapisujete u svest ili hartiju -sto u krajnjem figurativno jeste isto.
TRECA GODINA BRAKA.MATERIJAL KOZA.Pocinjete polako da se vrpoljite u svojoj kozi jer jos uvek ste zaljubljeni,ali vas svakodnevne sitnice teraju da vam koza postaje sve "tesnija".Ako na vreme ne obavite neki iskren razgovor moze doci do" pucanja" i to ne samo koze.
CETVRTA GODINA BRAKA.MATERIJAL VOCE I CVECE.Ko je shvatio iz razgovora da je vreme da se brak spasava kupovace cvece i voce i ostale sitnice da pokaze paznju voljenoj osobi.Ko nije shvatio kasnije mu nista nece pomoci.
PETA GODINA BRAKA.MATERIJAL DRVO.Do sada je boga mi trebalo da se poradi na potomstvu.Jer  porodicno stablo nece samo da se ucrtava.Svaka generacija bi trebala da da svoj doprinos,pogotovu ako ste cvecem i vocem, a narocito razgovor vratili srecu u brak vreme za decu je idealno.
SESTA GODINA BRAKA.MATERIJAL SECER.Jos uvek se radi na kompletiranju porodice. Iz muskarca i zene vrcaju varnice i seks dodaje tu neophodnu slast. Zasecerena godina ipak ne sme da vas skine sa opreza. Jer se kolo srece uvek okrece.
SEDMA GODINA BRAKA.MATERIJAL.VUNA.Za razliku od pamuka,vuna zna da bude i gruba. Pa ako partner vise ne ume da vas "ugreje" ni najdeblji dzemper nece pomoci. CUVAJTE SE  ZAHLADJENJA U ODNOSIMA!!!
DESETA GODINA BRAKA.MATERIJAL KALAJ.Ko do ovog jubileja nije "zakalaisao " sve pukotine u svom braku ne sme da se olako nada da ce "preziveti" do sledeceg jubileja .Zadnja sansa ako zelite da brak potraje. Statistike pokazuju da se upravo na ovoj godisnjici "lomi" brak.
DVANAESTA GODINA BRAKA.MATERIJAL SVILA. Uplovili ste najzad u sigurnu i mirnu bracnu luku.Sve oko vas vas miluje kao svila. Partner pouzdan,deca porasla,na poslu ste izborili svoje mesto i nekako je zivot lep kao najlepsa svila.
PETNAESTA GODINA BRAKA.MATERIJAL KRISTAL. Ostalo je joskristalnih casa sa svadbe.Ali manje. Oprez nikad nije na odmet. Ne dozvolite da se sve polupaju. Uspomene su krhke kao case, ne moguce ih je ponovo sastaviti,a ni kupiti druge. Cuvajte ljubomorno svoje uspomene i one ce cuvati vas brak .DVADESETA GODINA BRAKA.MATERIJAL PORCELAN. Jos jedan jubilej .Dobro vam ide .Zajednicki ruckovi,slavlja,tuzni dogadjaji,lepi dogadjaji. Porcelanski servisi,puno gostiju.Pravi bracni zivot. Od srca vam zelim.
DVADESET PETA GODINA BRAKA. SREBRNA SVADBA TAKO KAZU. Pa biti vice-sampion u bracnom stazu u ova komplikovana vremena kad je brak u ozbijlnoj krizi nije lose. Nikako nije lose. A svi znamo koliko je trebalo truda i tolerancije da se dogura dovde.
PEDESETA GODINA BRAKA ZLATNA SVADBA.Okitili ste se i zlatom.Sve cestitke za to. Velika,velika stvar. Deca porasla,otisla svojim putem,a vi polako se ututkajte u onaj pamuk sa pocetka price i cekajte i dijamntsku i platinastu svadbu zasluzili ste.



Нема коментара :

Постави коментар